Byggesager
Der er stor byggelyst hos både borgere og virksomheder i foråret, hvilket kommunen er glade for. Det anbefales derfor, at der ansøges i god tid inden byggeprojektet ønskes opstartet. Såfremt der er tale om større byggerier anbefales det endvidere, at kontakte kommune for en forhåndsdialog inden ansøgningen indsendes.
Om byggesagsvisitationen
Når vi modtager din ansøgning, vil byggesagsvisitationen hurtigst muligt foretage en screening af det materiale som du har sendt til os. Byggesagsvisitationen vil efterfølgende sende dig et brev i Byg og Miljø portalen om hvilke oplysninger der måtte mangle i din sag.
Byggesagsvisitationens opgave er at sikre, at din sag er fuldt oplyst. Først når vi vurderer, at din sag er fuldt oplyst, kan den komme videre i kø til sagsbehandling. Vær dog opmærksom på, at byggesagsbehandleren i nogle tilfælde beder om supplerende oplysninger undervejs i sagsbehandlingen.
Byggesagsvisitationen er et samarbejde mellem en byggesagsbehandler og en administrativ medarbejder, som i fællesskab gennemgår din ansøgning.
Når du modtager en mangelskrivelse, er du velkommen til at ringe til os for at få vejledning – husk at kommunen ikke må rådgive dig, vi må kun vejlede. Hvis du har brug for rådgivning, skal du kontakte en professionel rådgiver.
Vi anbefaler, at du besvarer alle punkter i mangelskrivelsen i én samlet indsendelse for at sikre en smidig sagsgang.
Sagsforløbet for byggesager
Sagsbehandlingstiden afhænger af, om du fra start har sendt os alt det nødvendige materiale. Kommunen informere ansøger indenfor 3 uger fra modtagelse af ansøgningen om sagen mangler materiale eller den er fuldt oplyst .
Servicemål
Gribskov Kommune følger KL's servicemål for byggesager.
Sagstype
Servicemål
Simple konstruktioner (Garager, carporte, udhuse og lignende)
40 dage
Fritliggende enfamiliehuse, rækkehuse, dobbelthuse og sommerhuse
40 dage
Industri- og lagerbygninger (herunder landbrugsbyggeri, hvor der ikke kræves forudgående landzonetilladelse)
50 dage
Erhvervsbyggeri
55 dage
Etagebyggeri, bolig
60 dage
Lovliggørelse af eksisterende byggeri
Undtaget for servicemål
Byggesager med behandling af landzonetilladelse
Undtaget for servicemål
Det tilstræbes, at flest mulige sager håndteres inden for ovennævnte tider.
Forskellige konkrete forhold kan føre til længere sagsbehandlingstid, herunder lange svartider fra ansøger på supplerende spørgsmål, høringer eller politisk forelæggelse.
Lovliggørelsessager
Gribskov kommune prioriterer i den kommende tid, at håndterer lovliggørelsessager højt også selv om der ikke er officielle servicemål på. Vores interne servicemål er 12 uger, som blev vedtaget politisk på udvalgsmøde for Klima, Teknik og Miljø den 14.03.2023.
Sagstyper
Gribskov Kommune har følgende sagstyper.
Hurtigbanen
Sager vedrørende simple konstruktioner (garager, carporte, udhuse og lignende) samt enfamiliehuse og sommerhuse samt tilbygninger hertil, vil blive kategoriseret som en 'Hurtigbane-sag', hvis projektet overholder krav i byggeretten jf. BR18 kap. 8 samt bestemmelser på ejendommen - fx i lokalplaner, tinglyste servitutter, dispensation fra anden lovgivning mv.
Hvis du vil sikre dig en hurtig sagsbehandling, så vær opmærksom på anden gældende lovgivning som fx:
Lokalplan eller byplanvedtægt
Deklarationer
Naturbeskyttelsesloven
Sager der kræver helhedsvurdering eller dispensation
Sager vedrørende simple konstruktioner (garager, carporte, udhuse og lignende) samt enfamiliehuse og sommerhuse samt tilbygninger hertil, som ikke overholder krav i byggeretten jf. BR18 kap. 8 vil kræve en helhedsvurdering. Overholdes bestemmelser på ejendommen ikke - fx i lokalplaner, tinglyste servitutter, anden lovgivning mv. - vil sagen kræve en dispensation.
Hvis du søger dispensation, eller hvis kommunen skal foretage en helhedsvurdering, går der længere tid med at behandle din sag. Det skyldes, at andre myndigheder eller naboer måske skal udtale sig.
Byggeri, hvor der lægges et niveauplan, vil ligeledes blive kategoriseret som denne sagstype, da kommunen skal vurdere niveauplanet jf. BR18 §456 skt. 2 .