Whistleblowerordning

Du kan som ansat i Gribskov Kommune eller som en af kommunens samarbejdspartnere bruge whistleblowerordningen, hvis du har viden eller begrundet mistanke om ulovlige eller alvorlige forhold i kommunen.

Du skal være opmærksom på, at ordningen ikke kan benyttes af borgere eller medlemmer af Byrådet.

Formålet med ordningen er, at medarbejdere og samarbejdspartnere på en tryg, sikker og anonym måde kan gøre opmærksom på ulovlige eller andre alvorlige forhold i kommunen.

Læs mere og indberet

Du kan bruge ordningen, hvis du er nuværende eller tidligere medarbejder i Gribskov Kommune, eller hvis du er én af vores samarbejdspartnere, fx en leverandør eller i øvrigt har en arbejdsmæssig relation til Gribskov Kommune som fx plejefamilie eller anden aktør.

Ordningen skal ses som et supplement til den åbenhed og interne dialog mellem tillidsvalgte og ledelsen, som vi understøtter i Gribskov Kommune. Ordningen bringes i anvendelse, når det er svært at benytte eksisterende kommunikationsveje. Vi opfordrer til, at du som medarbejder overvejer, om problemet evt. kan løses ved at gå til din egen leder eller tillidsrepræsentant inden du bruger whistleblowerordningen.

Du kan bruge vores whistleblowerordning, hvis du har viden eller begrundet mistanke vedrørende alvorlige lovovertrædelser og øvrige alvorlige forhold på arbejdspladsen. Det kan f.eks. være økonomisk kriminalitet, afgivelse af urigtige eller vildledende oplysninger, vold eller seksuelle krænkelser, brud på arbejdssikkerhed, sundhed, miljø eller på generel sikkerhed.

Forhold som samarbejdsvanskeligheder, utilfredshed med lønforhold, mindre overtrædelser af interne retningslinjer om sygefravær, rygning, alkohol, brug af kontorartikler m.v. skal ikke indberettes gennem whistleblowerordningen. Her skal du kontakte din leder, HR-afdelingen, din tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller din MED-repræsentant.

Du bør ikke bruge whistleblowerordningen til at rapportere begivenheder, der udgør en umiddelbar trussel mod liv eller ejendom. I sådanne tilfælde skal du kontakte Politiet. Du kan heller ikke bruge ordningen til at indberette forhold vedr. enkelte borgere.

Drejer din henvendelse sig om socialt bedrageri, kan du kontakte kommunen via siden om sociale bedrageri.

Hvis der er tale om en sag, som allerede er håndteret og er afsluttet forud for indberetningen, vil sagen ikke blive genoptaget, medmindre der foreligger nye oplysninger og tilbagemeldingen til dig som whistleblower vil være, at sagen er håndteret forud for indberetningen.

Indberetningerne vil blive modtaget af en uafhængig enhed i kommunen, som har ansvaret for at vurdere og undersøge de indberettede forhold. Kommunen forpligter sig til at:

  • Bekræfte modtagelsen af indberetningen inden for syv dage.
  • Foretage en indledende vurdering af sagen inden for 14 dage. Herefter vil whistlebloweren blive orienteret om, hvorvidt der igangsættes en egentlig undersøgelse, eller om indberetningen falder uden for ordningens rammer. Du kan i den forbindelse blive bedt om yderligere oplysninger. Whistleblowerenheden vil i så fald skrive til dig gennem whistleblowerportalen.
  • Informere whistlebloweren om undersøgelsens videre forløb udfald inden for tre måneder.

Du skal være opmærksom på, at al kommunikation vil foregå gennem whistleblowerportalen. Du bør derfor gemme oplysninger til brug for log-in.

Efter afslutningen af en undersøgelse vil kommunen tage de nødvendige skridt for at rette op på de påviste problemer og sikre, at lignende forhold ikke opstår igen. Der vil årligt blive udarbejdet en rapport over antallet og typerne af indberetninger samt resultatet af disse, som vil blive offentliggjort på kommunens hjemmeside.